top of page


Parallellsesjon 3 fredag kl. 10.30 - 11.30

3.1        "Å bruke problemløsning i vanskelige samtaler"

              Sissel Torsvik og Siril Cock Aschjem, Nasjonalt utviklingssenter for barn og unge

3.2        Digital mobbing og norske barn og unge på Internett

             Elisabeth Staksrud, Institutt for medier og kommunikasjon, Universitetet i Oslo

3.3        "Når gode tiltak skal fungere i praksis: Hvorfor implementering er nøkkelen"
             Anette Arnesen Grønlie, Nasjonalt utviklingssenter for barn og unge

Selv tiltak med god forskningsstøtte gir begrensede resultater dersom implementeringen ikke ivaretas på en systematisk og langsiktig måte. For å oppnå varige endringer i skolen, er det avgjørende å forstå hva implementering faktisk er og innebærer, samt hvilke faktorer som påvirker gjennomføring, forankring og vedlikehold.

Parallellsesjonen gir en innføring i sentrale teoretiske perspektiver på implementering, med særlig vekt på hvordan disse kan anvendes i en skolekontekst. Vedlikehold – det å sikre at gode tiltak varer over tid – løftes frem som en kjerneutfordring. Faktorer som ledelse, organisatorisk støtte og prioritering, samt strukturer for oppfølging og tilrettelegging, belyses som viktige for bærekraftig praksis.

Det trekkes også veksler på eksempler fra andre kommunale tjenester for å vise hvordan implementeringsprinsipper kan tilpasses ulike rammer. I tillegg presenteres funn fra forskningsprosjektet Støtte til mestring, som undersøker effekt og implementering av en ny foreldreveiledningsintervensjon for barn med begynnende internaliserende og/eller eksternaliserende vansker. Eksemplene belyser hvordan kunnskap om implementering kan anvendes i praksis, slik at det til slutt bidrar til å styrke elevers trivsel og læring.

3.4        Klasseskillet i klasserommet: Hvordan fattigdom og ulikhet påvirker læring og hva vi kan gjøre med det

     Ingvild Stjernen Tisløv, Nasjonalt utviklingssenter for barn og unge

Parallellsesjonen tar for seg den økende sosiale ulikheten i utdanningssystemet vårt.

Vi vet at barn og unge kommer til skolen med ulik bakgrunn og forutsetninger, men hvordan påvirker egentlig levekårsutfordringer og fattigdom elevers læring og trivsel?

Og hva kan lærere og skoleledere gjøre for å utjevne disse forskjellene? Når målet er å gi alle barn like muligheter til å lykkes, er vi nødt til å forholde oss til klasseskillene i klasserommet.

© 2025 NUBU – Nasjonalt utviklingssenter for barn og unge

bottom of page