Parallellsesjon 2 torsdag kl. 14.00 - 15.00
2.1. Hvordan jobbe enda bedre med elever som trenger støtte på selektert og indikert nivå?
Signe Kjelsrud, Nasjonal utviklingssenter for barn og unge
I denne presentasjonen skal vi se på hvordan vi kan gi støtte til elever som viser utfordrende atferd.
Du får en enkel modell for å kartlegge atferden – både hva som kan utløse den, og hva som kan bidra til å opprettholde den. Vi ser også på hvordan vi kan lage tiltak som styrker elevens læring og sosial utvikling.
2.2 "Hjernevennlig skole" - hva betyr det?
Lene M. Bredesen, Kvernevik skole
Kvernevik skoles visjon er "En skole for alle" - gjennom inkluderende og fellesskapende undervisning. Vi har de siste årene, med utgangspunkt i PALS-verdiene, tatt i bruk forskningsbasert kunnskap om den tredelte hjernen for å bli en hjernevennlig skole. Målet vårt er å skape en skolehverdag med store nok doser sansemotorisk stimulering og positive relasjonelle kontaktpunkt, for å fremme elevenes trivsel og læring.
2.3 Hvordan kan kartlegginger bidra til inkludering av elever
Anne Arnesen, NUBU og May Britt Monsrud, Statped, avdeling språk og tale
I denne sesjonen presenteres ulike kartleggingsverktøy og -tilnærminger som kan anvendes i skolen for å undersøke og følge opp elevenes språk- og leseutvikling og sosial fungering. Vi diskuterer hvordan kartleggingspraksis kan gi mulighet for å inkludere alle elever, men også utfordringer som kan knyttes til slik praksis.
2.4 «Mobbing ved PALS-skoler vs. ikke-PALS skoler»
Silje Sommer Hukkelberg og Mari-Anne Sørlie, NUBU
Har PALS-modellen effekt på mobbing? Mobbing er et alvorlig problem som påvirker mange barn og unge, både fysisk og psykisk. Til tross for økt bevissthet om mobbing og ulike tiltak for å forebygge og stoppe slik adferd, viser nyere tall at mobbing i skolen fortsatt er et utbredt fenomen. Skolen har både en etisk og juridisk forpliktelse til å ta tak i mobbing, men det er uklart hvilke tilnærminger, tiltak eller intervensjonsprogrammer skolene bør velge for å forebygge og håndtere mobbing på mest mulig effektive måter. PALS-modellen har som mål å fremme positiv elevatferd og et trygt og støttende læringsmiljø, men det knytter seg usikkerhet til om PALS har en positiv innvirkning på mobbing. I dette foredraget vil Sørlie og Hukkelberg undersøke dette nærmere ved å presentere resultater fra en studie hvor man sammenlignet omfanget av mobbing i skoler som benytter PALS med mobbetall fra andre skoler jf. de siste årenes Elevundersøkelsen.
© 2025 NUBU – Nasjonalt utviklingssenter for barn og unge