Parallellsesjon 4 fredag kl. 12.30 - 13.30
4.1 Skolen som "normaliseringsmaskin"?
Anne Cathrine Bartvik & Ragnhild Bjørknes, Nasjonalt utviklingssenter for barn og unge
Kommer du deg helskinnet gjennom den obligatoriske skolen med et gyldig vitnemål, er det en av de viktigste beskyttelsesfaktorene mot sosial utenforskap og tap av fremtidsutsikter. Skolen fungerer som et sted der man lærer hvordan alle andre er. Man kan sammenligne seg med en «norm» på et utall av områder som er viktige for utviklingen mot å bli en trygg og ansvarlig ungdom og en del av samfunnet. Denne muligheten må flest mulig av våre barn få. I dette foredraget vil vi vise hvordan skolen er en av de viktigste deltakerne i den landsbyen vi må bygge rundt alle barn. Vi vil vise til forskningsresultater og god praksis knyttet til hvordan vi kan skape en bedre fremtid for ungdom.
4.2 “Hvordan skape engasjement for PALS-arbeidet?”
Heggedal skole og PALS-veiledere i Asker kommune
Vi vil presentere hva var skolens utgangspunkt før høsten 2025. Med dette utgangspunktet vil vi fortelle hva vi har gjort for å få med oss personalet i prosessen? Hvordan vi engasjert elevene gjennom elevrådet og fellessamlinger? Ikke minst hvordan har vi engasjert foresatte i arbeidet.
Vider vil vi snakke om hvordan vi jobbet med elevene med praksiseksempel fra én spesifikk klasse. I denne presentasjonen har vi også med PALS-veilederne fra læringsmiljøteamet i kommunen som vil fortelle med et «utenfra blikk» om hva som har vært nøkkelfaktorer i å skape engasjementet for implementeringen av PALS ved skolen.
4.3 «SNAP – støtte til elevers regulering av sterke negative følelser i teori og praksis»
May Synøve Langfeldt Engen - Mysen skole og Frode Heiestad, Nasjonalt utviklingssenter for barn og unge
SNAP er et program for elever som viser utfordrende atferd og har behov for å utvikle selvreguleringsferdigheter. I denne presentasjonen vil May Synnøve dele erfaringer om hvordan de drifter SNAP-klubben på Mysen skole. Hun forteller litt om hvordan elever velges ut, hva det jobbes med i SNAP og hvordan de følger opp elever.
Frode Heiestad vil presentere en studie hvor det har blitt undersøkt hvordan SNAP påvirker elevers skolehverdag. Det presenteres resultater fra fokusgruppeintervjuer med elever og spørreundersøkelser til kontaktlærerne. Undersøkelsene viser positive resultater.
4.4 Ikke vent å se, men gå å se…
Nina Dalby, koordinator Fraværsteamet Lørenskog
Erfaringer fra fraværsteamet i Lørenskog om å komme tidlig nok inn og bruke verktøy skolen/vi allerede har.
Fraværsteamet i Lørenskog startet som en pilot i 2019 og er et tverrfaglig team med representanter fra skolehelsetjenesten, forebyggende psykisk helse (FPH), pedagogisk-psykologisk tjeneste (PPT), læringsmiljøsenteret (alternativ opplæringsarena) og barneverntjenesten.
Teamet innehar både pedagogisk, psykologisk, helsefaglig og barnevernfaglig kompetanse og er en av suksesskriteriene for å kunne kartlegge og skreddersy tiltak som treffer uavhengig av årsak til fraværet: fagvansker, familiesamspill, utfordringer i foreldrerollen, psykiske vansker, manglende tilrettelegging på skolen.
© 2025 NUBU – Nasjonalt utviklingssenter for barn og unge